Weber-Terranova

Megfelelő ragasztót a megfelelő burkolólapokhoz

Múlt és jelen Az elmúlt években a nemzetközi és ezzel egy időben a magyarországi hidegburkolás jelentős mértékben átalakult. Nemcsak maga a ragasztás technológiája változott meg (emlékezzünk csak, hogy régen még mischungos pogácsába ragasztották a mesterek az előzetesen beáztatott kisméretű lapokat), hanem egy külföldön már elterjedt trend jelent meg nálunk is. Ennek lényege, hogy a korábban használt kis- és közepes méretű csempék helyett egyre nagyobb méretű lapokkal burkoljuk padlóinkat, fürdőszobáinkat, teraszainkat.

Mi számít kisméretű lapnak? Hogy tisztán lássunk, a kisméretűnek számító lapok maximum 20x20 cm-esek, közepes méretű lapnak számít a 30x30 cm-es méret, míg idén már a 100x100 cm-es lap sem nevezhető kiugróan nagyméretű lapnak. (Az ekkora lapokkal történő burkolás speciális technológiát igényel.)

Miért fontos a csemperagasztás szempontjából a lapméret és a lap típusa? Régen elsősorban kisméretű, nedvszívó lapokat használtak, ezek felhasználási területe mára azonban leszűkült a beltéri, kisebb igénybevételnek kitett helyekre (pl. konyhapult fölötti csempeburkolat). Ezek ragasztásához ma is tökéletesen megfelelnek a csekély műgyanta tartalmú, elsősorban cementkötésű  alacsonyabb árfekvésű ragasztók pl. weber.col standard és weber.col profi, melyek a porózus lapba szívódva biztos kötést hoznak létre.

Jó lehet az olcsó ragasztó a greslapokhoz is? Mivel manapság leggyakrabban nagyméretű, alacsony vízfelvételű, tömör szerkezetű greslapokat használnak, ilyen esetekben már csak emeltebb polimer tartalommal rendelkező ragasztók használata javasolt. Egy egyszerűbb ragasztó ugyanis nem tud beszívódni a zárt pórusokba, és nem tudja létrehozni a szükséges erős kémiai kötést. A nagyobb igénybevételeknek kitett felületeken pedig csak megfelelően „rugalmas” ragasztóval ajánlatos a burkolást végezni, hiszen más ragasztók nem képesek felvenni a különböző terhelésekből eredő mozgásokat. A megfelelő ragasztóanyag beltérben, akár 30x30-as greslaphoz is a weber.col gres. Padlófűtés, kültéri teraszburkolás esetén, 30x30-as lapméretig a weber.col plus D, 40x40, ill. 60x30-as lapméretig a weber.col promax. Ha azonban igazán nagyméretű lapokat vásároltunk, pl. 60x60 cm, akkor a weber.col promax S1 és a weber.set marmo plus rugalmas alakváltozásra képes ragasztók nyújtanak biztos megoldást.

Mennyivel drágább egy emelt minőségű ragasztó? Egy igazán jó minőségű ragasztó és az alacsonyabb árfekvésű alapragasztó közötti árkülönbség kb. 600Ft/m2! Érdemes utánaszámolni, hisz ez az összeg elenyésző a burkolólap 5-10.000 Ft/m2-es árához képest. Ennyi plusz ráfordítást megér a biztonság, hisz senki sem szeretné évente újraburkoltatni teraszát vagy nappaliját.

Miben más a weber két új könnyített csemperagasztója a weber.col promax és a promax S1? Alaptulajdonságaikban megegyeznek egy normál ragasztóval, azonban felhasználás szempontjából könnyebb feldolgozhatóság jellemzi őket. Emellett a Light-Blue Technológiának köszönhetően a korábbi 25 kg-os kiszerelés megfelel ezen termékek esetében egy 17 kg-os zsáknak, mellyel ugyanakkora felületet lehet leburkolni, mint egy korábbi 25 kg-os zsákkal. A zsák tetején található praktikus fül segítségével pedig egy 17 kg-os zsákot szállítani jelentősen könnyebb és egyszerűbb.

A megfelelő anyag kiválasztásához kérjen segítséget szaktanácsadóinktól, vagy kereskedő partnereinktől.

Vegye fel velünk a kapcsolatot
Név:

E-mail cím:

Üzenet:
Kód megadása a kép alapján:


Back to Top